Een Chinees schip dat in de Indische Oceaan meedoet aan de zoektocht naar de vermiste Boeing heeft een signaal opgevangen op een frequentie die wordt gebruikt voor bakens in zwarte dozen van vliegtuigen.

Het is niet duidelijk of het signaal van het verdwenen vliegtuig van Malaysia Airlines is.

Volgens het Chinese persbureau Xinhua ontving het schip Haixun 01 een signaal op de frequentie 37,5 kilohertz. Dat is de frequentie die onderwaterbakens in zwarte dozen gebruiken.

Witte objecten gezien in gebied

Later op de dag meldde het persbureau dat een Chinees vliegtuig brokstukken heeft gefotografeerd in het gebied waar het signaal is opgepikt. Het gaat om een aantal witte objecten.

Of de wrakstukken afkomstig zijn van de vermiste Boeing is niet zeker. Chinese vliegtuigen vonden eerder ook al objecten op zee, maar die bleken niet afkomstig van het vermiste vliegtuig.

Race tegen de klok om zwarte doos te vinden

De zoektocht is een race tegen de klok om nog signalen op te kunnen pikken. De zwarte dozen zenden na een crash ongeveer een maand lang een pingsignaal uit; het is nu vier weken geleden dat het toestel met 239 mensen aan boord spoorloos verdween.

Verwacht wordt dat de zwarte doos in het verdwenen toestel van Malaysia Airlines tot 7 april signalen kan blijven uitzenden en dat daarna de batterijen leeg zijn.

Als het signaal eenmaal is gedoofd kan er alleen nog maar met sonar gezocht worden op de bodem van de oceaan, die nauwelijks in kaart is gebracht.

Intensievere zoektocht naar MH370

In een wanhoopsoffensief om de recorder te vinden is de zoektocht naar de verdwenen Boeing 777 geïntensiveerd, meldden autoriteiten in Australië zaterdag. Er zijn 13 vliegtuigen en 11 schepen op zoek in het zuiden van de Indische Oceaan.

Er wordt gezocht in een gebied van ruim 200.000 vierkante kilometer, 1700 kilometer ten noordwesten van de Australische stad Perth. De speurtocht wordt gecoördineerd door een agentschap van de Australische regering.

Het vliegtuig verdween op 8 maart van de radar toen het met 239 inzittenden op weg was van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur naar Peking.

Volg de luchtvaartsector op Luchtvaartnieuws.nl.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl